CFGS Dietètica – Competències
Competència general
És competència general d’aquest tècnic elaborar dietes adaptades a persones i col·lectius, i controlar la qualitat de l’alimentació humana, analitzar els seus comportaments alimentaris i les seves necessitats nutricionals, i programar i aplicar activitats educatives que millorin els hàbits d’alimentació de la població, sota la supervisió corresponent.
Les competències i les realitzacions més rellevants que ha de manifestar el professional són:
- Organitzar i gestionar, al seu nivell, l’àrea de treball assignada a la unitat/gabinet.
- Elaborar i supervisar dietes adaptades a persones i col·lectius segons les seves necessitats nutricionals.
- Elaborar i supervisar dietes adaptades a pacients i col·lectius segons la seva patologia específica.
- Controlar i supervisar la composició qualitativa dels aliments per determinar-ne la qualitat higienicodietètica.
- Supervisar la conservació, la manipulació i la transformació dels aliments de consum humà.
- Promoure la salut de les persones i la comunitat a través de l’educació alimentària, mitjançant activitats de promoció i educació per a la salut.
Capacitats clau
- Resolució de problemes.
- Capacitat d’organització del treball.
- Capacitat de responsabilitat en el treball.
- Capacitat de treball en equip.
- Capacitat d’autonomia.
- Capacitat de relació interpersonal.
- Capacitat d’iniciativa.
Camp professional
Aquest tècnic podrà exercir la seva activitat professional principalment en el sector sanitari, a l’àrea d’atenció sanitària i promoció de la salut, i pot participar en els sectors d’hoteleria, restauració i indústria alimentària.
Els principals subsectors en què pot desenvolupar la seva activitat són:
- Atenció primària i comunitària: unitats de promoció de la salut o consultes d’atenció primària.
- Unitats de recolzament: salut mental, pediatria, higiene bucodental i geriatria.
- Salut pública: servei d’higiene dels aliments.
- Serveis generals hospitalaris: unitats o serveis de dietètica i nutrició.
- Serveis de restauració: cuines d’hospitals.
- Empreses de servei d’àpats. Restaurants i hotels. Menjadors col·lectius de residències generals i geriàtriques, llars d’infants, menjadors escolars i d’empreses.
- Indústria alimentària: departament de disseny d’aliments preparats i precuinats. Departament de promoció de productes alimentaris. Control i formació de manipuladors d’aliments.
Principals ocupacions i llocs de treball:
- Dietista.
- Tècnic en dietètica i nutrició.
- Responsable d’alimentació en empreses de servei d’àpats.
- Tècnic en higiene dels aliments.
- Consultor en alimentació.
- Educador sanitari.