MENÚ

CFGS Dietètica – Competències

Competència general

És competència general d’aquest tècnic elaborar dietes adaptades a persones i col·lectius, i controlar la qualitat de l’alimentació humana, analitzar els seus comportaments alimentaris i les seves necessitats nutricionals, i programar i aplicar activitats educatives que millorin els hàbits d’alimentació de la població, sota la supervisió corresponent.

Les competències i les realitzacions més rellevants que ha de manifestar el professional són:

  • Organitzar i gestionar, al seu nivell, l’àrea de treball assignada a la unitat/gabinet.
  • Elaborar i supervisar dietes adaptades a persones i col·lectius segons les seves necessitats nutricionals.
  • Elaborar i supervisar dietes adaptades a pacients i col·lectius segons la seva patologia específica.
  • Controlar i supervisar la composició qualitativa dels aliments per determinar-ne la qualitat higienicodietètica.
  • Supervisar la conservació, la manipulació i la transformació dels aliments de consum humà.
  • Promoure la salut de les persones i la comunitat a través de l’educació alimentària, mitjançant activitats de promoció i educació per a la salut.

Capacitats clau

  • Resolució de problemes.
  • Capacitat d’organització del treball.
  • Capacitat de responsabilitat en el treball.
  • Capacitat de treball en equip.
  • Capacitat d’autonomia.
  • Capacitat de relació interpersonal.
  • Capacitat d’iniciativa.

Camp professional

Aquest tècnic podrà exercir la seva activitat professional principalment en el sector sanitari, a l’àrea d’atenció sanitària i promoció de la salut, i pot participar en els sectors d’hoteleria, restauració i indústria alimentària.

Els principals subsectors en què pot desenvolupar la seva activitat són:

  • Atenció primària i comunitària: unitats de promoció de la salut o consultes d’atenció primària.
  • Unitats de recolzament: salut mental, pediatria, higiene bucodental i geriatria.
  • Salut pública: servei d’higiene dels aliments.
  • Serveis generals hospitalaris: unitats o serveis de dietètica i nutrició.
  • Serveis de restauració: cuines d’hospitals.
  • Empreses de servei d’àpats. Restaurants i hotels. Menjadors col·lectius de residències generals i geriàtriques, llars d’infants, menjadors escolars i d’empreses.
  • Indústria alimentària: departament de disseny d’aliments preparats i precuinats. Departament de promoció de productes alimentaris. Control i formació de manipuladors d’aliments.

Principals ocupacions i llocs de treball:

  • Dietista.
  • Tècnic en dietètica i nutrició.
  • Responsable d’alimentació en empreses de servei d’àpats.
  • Tècnic en higiene dels aliments.
  • Consultor en alimentació.
  • Educador sanitari.